Cuketový perník s domácou čokoládovou polevou

🥒 Cuketový perník s domácou čokoládovou polevou 🍫
Voňavý, vláčny a plný dobrôt – taký je tento perník z cukety. Vďaka orechom, hrozienkam a brusniciam je chutný aj bez krému, ale s domácou čokoládovou polevou je úplne neodolateľný 🤎.
📝 Suroviny
Ingrediencie:
-
300 g nastrúhanej cukety
-
200 g kryštálového cukru
-
180 ml oleja
-
250 g polohrubej múky
-
1 prášok do pečiva
-
½ ČL sódy bikarbóny
-
2 PL kakaa
-
1 ČL škorice
-
posekaných orechov
-
hrozienka
-
sušené brusnice
- džem na potretie
Postup:
-
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny.
-
Primiešame olej a nastrúhanú cuketu.
-
V druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, kakao a škoricu.
-
Spojíme suché a mokré suroviny, nakoniec primiešame orechy, hrozienka a brusnice.
-
Cesto nalejeme na vymastený a vysypaný plech.
-
Pečieme pri 180 °C približne 15–20 minút (podľa rúry skontrolujeme špajdľou).
-
Upečený perník necháme mierne vychladnúť a natrieme vrch domácim džemom 🍓
🍫 Domáca čokoládová poleva
Ingrediencie:
-
100 g masla
-
2–3 PL kryštálového cukru
-
1 dcl vody
-
3 PL kakaa
-
(voliteľné) 2–3 kocky kvalitnej čokolády 🍫
Postup:
-
Najskôr dáme variť cukor s vodou, aby vznikol sirup 🍯.
-
Maslo roztopíme a zmiešame s kakaom.
-
Do pripraveného sirupu vlejeme roztopené maslo, do ktorého sme vmiešali kakao a dobre premiešame.
-
Pre jemnejšiu chuť a extra lesk môžeme pridať aj 2–3 kocky kvalitnej čokolády ✨.
-
Polevu nalejeme na ešte teplý perník.